Nieuwe instrumenten in museum

17 mei 2024

Het museum heeft drie nieuwe instrumenten verworven

We laten u er via onze website graag al mee kennis maken. Op de afbeelding hierboven ziet u de nieuwe aanwinsten, van links naar rechts:


  1. Een fagot van Amlingue, Parijs uit ca. 1780. Het is een ‘klassieke’ fagot: vijf kleppen en de f-klep voor de pink van de onderste hand is als zwaluwstaart uitgevoerd ten behoeve van degenen die hun linkerhand onder houden. Het instrument breidt onze reeks fagotten naar vroegere datum uit.

  2. Een achttiende-eeuwse mandoline van Pietro Fabricatore uit 1786, hoewel het etiket omstreden is. Mandolines waren in de achttiende eeuw erg populair. Vivaldi heeft er concerten voor geschreven. Na 1800 raakt hij nogal in onbruik, maar vanaf 1890 is hij weer in de mode en worden veel orkesten gevormd en wordt hij door de gondoliere bespeeld. Van de moderne had het museum er al een aantal maar van de antieke nog geen. Deze is dus een belangrijke aanvulling van de collectie.

  3. Een anonieme ‘liergitaar’ uit ca. 1800. Rond die tijd komt er een hernieuwde belangstelling voor de oudheid, die leidt tot de Empireperiode. Een aantal populaire muziekinstrumenten wordt als een soort modegril in liervorm uitgevoerd, zo ook de gitaar. Muzikaal heeft het dus geen betekenis, maar als modeverschijnsel wel. En het is een bijzonder decoratief instrument.



U bent van harte welkom om de instrumenten in ons museum te komen bewonderen, elke vrijdagmiddag en in het weekend geopend. Klik voor eventuele afwijkende openingstijden hier. Mocht u willen overleggen alvorens u langs komt, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen, daarvoor klikt u hier.

Delen

door duda-wsm 26 augustus 2023
Over het spinet, een nieuwe aanwinst voor het museum, aan ons geschonken door Arnout Besier, schreven we eerder. Dick Verel wil daar toch nog wat aan toevoegen, opdat u de werking van het instrument beter kunt begrijpen.
Monochord
7 juni 2023
Het monochord is een instrument met vaak één a twee snaren erop. Wat is er nu zo fijn aan dit instrument? Het maakt het begrijpen van snaar tot interval lengte behapbaar door het direct te laten horen. Hier leggen we een stukje van de muziektheorie uit.
tzouras
4 april 2023
De Tzouras, een Griekse langhalsluit, is tijdelijk in Museum Vosbergen te zien.
Vioolbeeldje in de sneeuw te Museum Vosbergen
door Danise 11 maart 2023
We werden laatst verrast door een witte wereld laat in het jaar. Dat leverde prachtige plaatjes op. Foto's: martha asman.
Schilderij van de oprichters van Museum Vosbergen
door duda-wsm 1 februari 2023
Afgelopen maand hebben we met vele vrienden en vrijwilligers mogen vieren dat Dick en Rieteke Verel een prachtig museum hebben neergezet.
3 januari 2023
Het is weer de mooiste tijd van het jaar. Waar heb ik het over? Kerst natuurlijk! en bij kerst hoort plezier. Daarom is ons museum in de kerstvakantie vaker geopend.
kora (harpfluit)
3 januari 2023
Sinds afgelopen winter is er een nieuwe aanwinst te zien in museum vosbergen.
zelfgemaakt muziekdoosje
3 januari 2023
Er zit nog heel wat werk in het maken van een muziekdoosje, maar dat maakt het nu juist zo interessant. Een van onze vrijwilligers heeft het op zich genomen om voor bezoekers een exemplaar neer te zetten deze maand. Zo kunnen jullie allemaal zien hoe het mechaniekje van zo'n muziekdoosje nu werkt. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat het mechaniekje in een prachtig antiek maar ook niet antiek doosje is komen te zitten. Wat bedoel ik daar precies mee? Dat leg ik jullie graag uit.
Meer posts