Muziekdoosje

jan. 03, 2023

Er zit nog heel wat werk in het maken van een muziekdoosje, maar dat maakt het nu juist zo interessant. Een van onze vrijwilligers heeft het op zich genomen om voor bezoekers een exemplaar neer te zetten deze maand. Zo kunnen jullie allemaal zien hoe het mechaniekje van zo'n muziekdoosje nu werkt.


Ook heeft hij ervoor gezorgd dat het mechaniekje in een prachtig antiek maar ook niet antiek doosje is komen te zitten. Wat bedoel ik daar precies mee? Dat leg ik jullie graag uit.

Het mechaniekje 
Het mechaniekje van dit muziekdoosje brengt u gelijk in de kerststemming. Zodra deze wordt opgewonden (aan de onderkant van het doosje), begint er een elegant muziekje te spelen. Omdat het draaiwiel door het opwinden begint te draaien, komen de bolletjes op het draaiwiel in contact met ijzeren pennetjes. Elke keer wanneer een bolletje een pennetje raakt, wordt er een noot gespeeld. En al die noten samen maken een muziekje. Bekijk het maar eens goed wanneer u in het museum bent.


Het doosje
Het mechaniekje is los op een antiekmarkt gevonden. Hetzelfde geldt voor het doosje. Samen waren ze zo alleen, en daarom zijn ze nu samengebracht. Vroeger werden de mechaniekjes ook al vaak los verkocht, alsook nu nog het geval is. Vooral Zwitserland staat bekend om het maken van deze mechaniekjes, waarvan Reuge dan weer het meest erkend is. Dit merk is "weltberuhmt". Samen met het kastje dat er omheen is gebouwd functioneert dit muziekdoosje vanaf nu zowel als muziekbrenger als opbergvakje. Links onder het plaatje bevindt zich het mechaniekje. Rechts kunnen kleine spulletjes zoals sieraden of andere deftige voorwerpen worden opgeborgen.


Pootjes
Het doosje was al bijna perfect als omhulsel voor dit mechaniekje. Er moesten alleen nog pootjes op worden gezet, omdat het doosje anders niet goed kon staan. Het mechaniekje moet namelijk van de onderkant worden opgewonden. Vandaar dat de pionnen van een oude schaakset zijn gebruikt om het muziekdoosje goed te kunnen laten staan.


Mooi fleurig 
Verder zal u het leuke behangetje aan de binnenkant van het muziekdoosje zijn opgevallen. Ook dit is tweedehands gevonden. Met een paar kleine stukjes antiek behang is al snel een mooi interieur voor een muziekdoosje in elkaar geknutseld.

En dan is er een muziekdoosje gemaakt!

Meer leren? Kom dan deze maand eventjes langs. Deze mini-expositie is heel januari nog te zien in de koffiehoek.

Delen

door duda-wsm 26 aug., 2023
Over het spinet, een nieuwe aanwinst voor het museum, aan ons geschonken door Arnout Besier, schreven we eerder. Dick Verel wil daar toch nog wat aan toevoegen, opdat u de werking van het instrument beter kunt begrijpen.
Monochord
07 jun., 2023
Het monochord is een instrument met vaak één a twee snaren erop. Wat is er nu zo fijn aan dit instrument? Het maakt het begrijpen van snaar tot interval lengte behapbaar door het direct te laten horen. Hier leggen we een stukje van de muziektheorie uit.
tzouras
04 apr., 2023
De Tzouras, een Griekse langhalsluit, is tijdelijk in Museum Vosbergen te zien.
Vioolbeeldje in de sneeuw te Museum Vosbergen
door Danise 11 mrt., 2023
We werden laatst verrast door een witte wereld laat in het jaar. Dat leverde prachtige plaatjes op. Foto's: martha asman.
Schilderij van de oprichters van Museum Vosbergen
door duda-wsm 01 feb., 2023
Afgelopen maand hebben we met vele vrienden en vrijwilligers mogen vieren dat Dick en Rieteke Verel een prachtig museum hebben neergezet.
03 jan., 2023
Het is weer de mooiste tijd van het jaar. Waar heb ik het over? Kerst natuurlijk! en bij kerst hoort plezier. Daarom is ons museum in de kerstvakantie vaker geopend.
kora (harpfluit)
03 jan., 2023
Sinds afgelopen winter is er een nieuwe aanwinst te zien in museum vosbergen.
Meer posts
Share by: