De dwarsfluit

Kenmerken en geschiedenis

Fluiten zijn de oudst bekende muziekinstrumenten; ze zijn zelfs uit prehistorische tijden overgeleverd. De oudste gevonden fluit is naar schatting dertigduizend jaar oud en is derhalve bespeeld door de moderne mens. Deze 22 cm lange fluit van een bot uit de vleugel van een gier (zie afbeelding 1) is gevonden in een grot bij Hohle Fels in Zuid-Duitsland. Het is ‘geen dwars- maar een langsfluit en wel een ‘kerffluit’: aan de aanblaaskant is een V-vormige inkeping gemaakt (die er nog is!!) waartegen geblazen wordt net zoals nu nog op de shakuhachi in Japan en de quena in Zuid-Amerika. Ook fluiten zonder kerf komen voor. Zestien van zulke fluiten uit het neolithicum, ook van gierenbotten zijn in China gevonden. Bespeeld zoals nu nog de ney in het Midden-Oosten en de kaval in Bulgarije. De oudste dwarsfluiten zijn ook gevonden in China in het graf van de Markies Yi van Zeng (433 v.C.). Ze zijn gemaakt van gelakt bamboe, samen met een bamboe panfluit en mondorgel sheng. In West-Europa is in de Middeleeuwen vooral de blokfluit populair in de vorm van een eenhandsfluit met trom.


In de Renaissance heeft de dwarsfluit een eenvoudige vorm: een cilindrische houten pijp met zes vingergaten en een mondgat ( de ‘embouchure’). Aan de kant van dat mondgat is hij met een kurk afgesloten. Het is vooral een militair instrument, in gebruik bij Zwitserse huurlingen, die verschillende grootten gebruikten, geborgen in een foedraal, waarvan er een aantal bewaard zijn, o.a. in het Kunsthistorisches Museum in Wenen en in het MIM in Brussel. Praetorius noemt in zijn Syntagma Musicum uit 1619 er vier: de Schweizerpfeiff, een hooggestemde ‘dwarspijp’, trommelfluit,  en verder de discant  met als laagste toon a’, de tenor: d’ en de bas: g.

Een lang stuk hout met gaten erin op een zwarte achtergrond.
Een houten fluit zit op een wit oppervlak.

In de zeventiende eeuw gebeurt er veel aan het hof van Lodewijk de veertiende. In de omgeving van het grote hoforkest de ‘Grande Écurie’ was een familie van musici en instrumentmakers genaamd Hotteterre actief, afkomstig uit La Couture, (nog steeds een centrum van instrumentenproductie) maar werkzaam in Parijs en onder meer makers van doedelzakken. Maar ze hielden zich vooral ook bezig met het verbeteren van de bestaande houten blaasinstrumenten. Zo werd de schalmei omgevormd tot hobo, de dulciaan tot fagot en de renaissancefluit tot barokke dwarsfluit, allemaal meer ‘salonfähig’ dan hun oude versie. Voor de fluit kiest men de tenor met d’ als laagste toon als concertmodel. Die eenvoudige eendelige renaissancefluit krijgt drie delen: een cilindrische kop, een conisch geboord apart vingergatendeel met het nauwste eind aan de onderkant en een aparte voet met een gesloten klep voor de noot dis. De voordelen zijn: door de conische boring is het mogelijk de vingergaten dichterbij elkaar te plaatsen en dus bereikbaarder te maken. Bovendien zijn ‘vorkgrepen’ waarmee halve tonen buiten de standaardtoonladder gemaakt kunnen worden veel effectiever en  zuiverder in de verschillende registers.


De oude renaissancefluit werd gebruikt in eenvoudige, meestal diatonische muziek en daar was minder behoefte aan vorkgrepen. Ervaring was trouwens opgedaan met de blokfluit, die tot dan toe de enige fluit was in de serieuze muziek. De dis is onmogelijk te maken met een vorkgreep: de d’ is de laagste toon en daardoor is het onmogelijk de dis met een vorkgreep te maken. Een aparte  dichte klep, te openen met de rechterpink was derhalve nodig. Pinkgaten worden al eeuwen wat ‘offset’ geboord omdat de pink nu eenmaal korter is. Omdat het toen nog lang geen uitgemaakte zaak was dat men de rechterhand onder hield was dat een probleem, maar net als op de blokfluit werd dat opgelost door de disklep op een draaibare voet te monteren. 


Het geboortejaar van deze ‘Hotteterrefluit wordt geschat op 1760, J. J. Quantz schrijft in zijn beroemde :’Versuch einer Anweisung die Flöte Traversiere zu Spielen’ uit 1752 dat hij wellicht nog geen honderd jaar geleden was geïntroduceerd en dat  “seit ungefähr fünfzig oder sechzig Jahren her” de fluit naar Duitsland kwam. Oorspronkelijke Hotteterrefluiten zijn extreem zeldzaam. Er zijn er drie met de naam er op, o.a. in St. Petersburg. Van andere bouwers zo’n 130.

Een aantal fluiten staan ​​op een rij opgesteld

1) Nolan, Andrew, Australië, 1983. Kopie Hotteterrefluit

2) Anoniem en R. Potter ca. 1760. Barokfluit

3) Anoniem. Ca. 1750. Barokfluit. Klein, rond mondgat

4) G.R. Metzler, London. 1800

5) Friedrich Wilhelm Rasche Bremen, 1790. 4 kleppen en 3 corps de rechange (1, 2, 3)

6) Richard Potter, London, 1785, 6 kleppen, pewter plugs, stemschuif

7) William Henry Potter, 1810. Identiek met 6, maar met grotere vingergaten

8) Carl Theodor Golde, Dresden, ca. 1840. 8 kleppen

9) Henry Selmer, Parijs, ca. 1900. Verzilverde Boehmfluit

Na 1700 vindt  de volgende ontwikkelingsstap van de dwarsfluit plaats. Namen die er vaak aan worden gekoppeld zijn: Peter Bressan (1663-1731), een Fransman werkzaam in Londen en Charles Bizey, werkzaam in Parijs (1716-1752). De vernieuwingen waren: het verdelen van het vingergatendeel in twee stukken met elk drie gaten en het vereenvoudigen van het uiterlijk; het vaasvormige draaiwerk aan kop en voet verdween. Het in tweeën verdelen van het middenstuk heeft twee voordelen: het is dan mogelijk subtiele aanpassingen te maken  aan de boring om intonatieproblemen te verhelpen en men kan de stemming van het instrument aanpassen aan de plaatselijke a. Die was nogal variabel: elke stad had zijn eigen ‘diapason’, stemtoon; in Duitsland had met de Chorton en de Kammerton in gebruik waar wel een hele toon verschil in zat. De aanpassing kon men bewerkstelligen door het bovenste deel uitwisselbaar te maken met stemstukken, ‘corps de rechange’ genoemd. Fluiten werden aanvankelijk met drie en later met zes, nog fijner verdeelde, genummerde  stemstukken geleverd. Johann Joachin Quantz, de fluitleraar van Frederik de Grote, voegt in 1726 nog een extra klep toe voor de Es. In de middentoonstemming uit die tijd is er een komma verschil tussen dis en es en Quantz vindt het nodig daar een extra klep (iets hoger) voor te maken. Het idee vindt echter nauwelijks navolging.


Het gebruik van vorkgrepen gaat men steeds meer als beperking ervaren. De standaardtoonladder is d-majeur: d,e,fis,g,a,b,cis. Bijvoorbeeld: bij de drie bovenste vingergaten dicht klinkt  g’ en bij twee a’. Sluit men dan  de gaten 4,5,6, dan klinkt gis, maar omdat de toon dan uit één klein gaatje komt is die veel zwakker dan de g’ en a’. Quantz waarschuwt daarvoor in zijn “Versuch” en raadt aan de rest van de noten aan dat volume aan te passen. Bij de f ’ is het probleem dat er maar een gat is om de vorkgreep te maken. Weinig keuze en daarom vaak onzuiver. De cis is wat dat betreft relatief probleemloos. Steeds meer wordt de behoefte aan extra chromatische kleppen gevoeld en in ca, 1775 verschijnen de eerste chromatische fluiten met vier kleppen: dis, f, gis en bes. Niet veel later proberen bouwers de fluit naar onderen toe uit te breiden met een cís’ en c’ klep. De platte kleppen met een leren afsluiting zijn daar niet echt erg geschikt voor, vooral niet voor open kleppen die men met de vinger dicht moet drukken. Een belangrijke verbetering in dit verband is het patent uit 1785 van Richard Potter, een vindingrijke Londense fluitendraaier: hij introduceert ‘pewter plugs’: aan de klepstelen geklonken tinnen kegeltjes, die sluiten op messing buisjes waarmee de gaten zijn gevoerd. Het zachte tin klinkt lekvrij op de buisjes in. Het nadeel is natuurlijk dat het hoorbaar is, maar dat valt in de praktijk erg mee. Deze plugs zijn tot ver in de negentiende eeuw door veel bouwers toegepast, vooral in Engeland. Zo ontstaat de zesklepsfluit. Pas in de 19de eeuw worden de huidige polsters ontwikkeld.


Een ander bijdrage van Richard Potter is de stemschuif. De houten fluiten zijn moeilijk in lengte te veranderen door de grote wanddikte en dat heeft geleid tot de genoemde corps de rechange. Potter voert de kop geheel met metaal en voegt een extra, eveneens met metaal gevoerd tussenstuk, de ton genaamd, toe. Daardoor is de fluit tot ruim twee cm langer te maken. Hij geeft de verlenging aan met streepjes op de buis: 4, 5 en 6, de nummers van de wisselstukken die hij overbodig gemaakt heeft. Deze opmerkelijke verbetering is trouwens een ramp voor verzamelaars: metaal krimpt niet en corrodeert. Hout krimpt wel met alle gevolgen van dien! Het is een uitzondering een oude fluit met stemschuif te vinden met een ongescheurde kop!


De volgende ontwikkelingsstap van de dwarsfluit: De Franse Revolutie is zoals bekend de aanzet geweest tot opmerkelijke veranderingen in de maatschappij van heel Europa: de muziekpraktijk verplaatst zich van het adellijk hof steeds meer naar grotere ruimtes, concertzalen en operahuizen. Dat vraagt om een groter volume en dat ziet men op alle muziekinstrumenten rond die tijd gerealiseerd worden, bij de viool, bij de piano en dus ook bij de blaasinstrumenten waarbij je het vaak ook goed kunt zíen. Opmerkelijk is het verschil tussen de afgebeelde fluiten van Richard Potter uit ca. 1785 en die van zijn zoon William Henry uit ca.1810: het lijken identieke instrumenten maar nadere beschouwing leert dat alle gaten, vooral ook het mondgat van de tweede aanzienlijk groter zijn! Dat levert een volkomen ander instrument op. Waar Richards fluit prima is voor een intieme paleiszaal blijkt William Henry’s exemplaar geschikt voor de Covent Garden.


Die ontwikkeling gaat natuurlijk verder en leidt tot het werk van Theobald Boehm en de Boehmfluit.     

Over de stemming van fluiten bestonden vroeger verschillende opvattingen: daar de concertdwarsfluit van voor Boehm bij het openen van de vingergaten een toonladder in D geeft was het gebruikelijk te spreken van ‘een fluit in D’. De toonhoogte werd met deze aanduiding aangegeven. Een tertsfluit was derhalve ‘in F’ .Tegenwoordig is het usance om met ‘in C’ aan te geven dat het instrument niet transponeert en gebruikt men andere termen om de stemming van de fluit aan te geven, zoals ‘concertfluit’, sopraan, alt en bas. Naast de concertfluit zijn dus andere stemmingen gebruikt: de piccolo, een octaaf hoger, allerhande hooggestemde bandflutes, genoemde terstfluit, alt- en basfluiten.


Quantz, 1752

Rockstro, 1986

Baines, 19667

Bate, 1979

Topf 1979

Een close-up van een houten fluit op een witte achtergrond.
  • Dwarsfluit, ‘Hotteterremodel’ uit 1983 - lees meer

    01 f060 z4  Dwarsfluit, ‘Hotteterremodel’ Andrew Nolan, Australië ca 1983, 415 Hz

    Palissander, een messing klep.


    In de zeventiende eeuw gebeurt er veel op muzikaal gebied aan het  hof van Lodewijk XIV. In de omgeving van het grote hoforkest de ‘Grande Écurie’ was een familie van musici en instrumentmakers genaamd Hotteterre actief, afkomstig uit La Couture, (nog steeds een centrum van instrumentenproductie) maar werkzaam in Parijs en onder meer makers van doedelzakken. Maar ze hielden zich vooral ook bezig met het verbeteren van de bestaande houten blaasinstrumenten zo werd de renaissancefluit tot barokke dwarsfluit, meer ‘salonfähig’ dan de oude versie. Voor de fluit kiest men de tenor met d’ als laagste toon als concertmodel. Die eenvoudige eendelige renaissancefluit krijgt drie delen: een cilindrische kop, een conisch geboord apart vingergatendeel met het nauwste eind aan de onderkant en een aparte voet met een gesloten klep voor de noot dis. De voordelen zijn: door de conische boring is het mogelijk de vingergaten dichterbij elkaar te plaatsen en dus bereikbaarder te maken. Bovendien zijn ‘vorkgrepen’ waarmee halve tonen buiten de standaardtoonladder gemaakt kunnen worden veel effectiever en  zuiverder in de verschillende registers. Oorspronkelijke  Hotteterrefluiten  zijn extreem zeldzaam. Er zijn er drie met de naam er op, o.a. in St. Petersburg. Van andere bouwers zo’n 130. Museum Vosbergen heeft deze goede kopie. 


Een zwarte fluit zit op een wit oppervlak.
  • 'Composietfluit ' uit 1750 - lees meer

    02 f053 Potter en Anoniem, 1750, 

    ebbenhout, een zilveren klep


    Een ‘composietfluit’: alleen het linkerhandgedeelte is gesigneerd door R. Potter (zie ook 005).

    In ca. 1700 wordt de fluit volgens het ontwerp van François Hotteterre opnieuw verbeterd: het middenstuk met de zes vingergaten wordt in tweeën verdeeld. Dat maakt subtiele details aan de boring mogelijk en de fabricage van linkerhandgedeelten van verschillende lengte om tegemoet te komen aan de plaatselijk zeer verschillende a.  Ze werden genummerd: 1, 2 en 3 en later in de eeuw 4, 5 en 6. Vaak is alleen  het kortste deel bewaard gebleven. Deze fluit is gestemd op een a van 415 Hz, gebruikelijk in de barokperiode.

Een houten fluit zit op een geel oppervlak.
  • Dwarsfluit uit 1750 - lees meer

    03 f002 z4 Dwarsfluit, Anoniem, ca 1750


    Deze dwarsfluit van gekleurd buxushout is een goed  geconserveerd exemplaar van het barokmodel. Het bestaat uit vier delen: de ‘kop’ met het mondgat, twee delen met ieder drie vingergaten en de draaibare voet met een gesloten klep voor de noot dis. De voet is draaibaar om degenen te gerieven die de linkerhand onder houden en de fluit dus naar links; daar de pink korter is draait men de voet zodanig dat de klep door de pink kan worden geopend. 

    De kop is aan de bovenkant tenslotte afgesloten met een dopje, dat niet als apart deel wordt beschouwd. Het uiterlijk: het profiel doet vermoeden dat het anonieme instrument dateert uit het midden van de 18de eeuw. Blaasinstrumenten werden in die tijd vaak geleverd met meerdere ‘linkerhanddelen’, die, genummerd 1,2 en 3 en verder steeds korter waren waardoor de toon steeds hoger werd. Deze fluit produceert een a’’ van 440 Hz en vertoont geen tekenen van een verkorting, zodat we menen dat hij is voorzien van een kort wisselstuk, helaas niet genummerd. Aardig detail: de klepveren werden tot ca. 1800 niet aan de klep, maar aan het hout bevestigd. Deze fluit heeft zijn oorspronkelijke aan het hout bevestigde klepveer nog steeds.

Een houten fluit wordt getoond op een witte achtergrond
  • Valentin Metzler uit 1800 - lees meer

    04 f007 Valentin Metzler, Londen, 1800, Buxus, ivoor 1 messing klep


    Dwarsfluiten krijgen vanaf het vierde kwart van de achttiende eeuw kleppen voor chromatische tonen, maar tot ver na 1800 was één klep niet ongebruikelijk: goedkoop en betrouwbaar. In 1970 was nog een fluit met een klep te koop!


Een zwarte fluit met drie buizen eraan vast op een witte achtergrond.
  • Dwarsfluit van Rasche uit 1780 - lees meer

    05 f001 Dwarsfluit, Friedrich  Wilhelm Rasche, Bremen ca.1780.


    Ebbenhout en ivoor met vier zilveren kleppen.  

    Vanaf ca 1700 wordt de dwarsfluit meestal geleverd met een aantal, 3 of later 6 , ‘stemstukken’. Het bovenste deel met vingergaten werd geleverd in meerdere versies, die steeds iets korter waren om de stemming te kunnen aanpassen aan de plaatselijk gebruikte a.. Bij deze fluit van Rasche geeft nr.1 een a’’ van ongeveer 415 Hz, zowat een halve toon lager dan de huidige a’’ van 440 Hz, van tussenstuk nr.3. Bovendien wordt na ca 1770 steeds meer de behoefte gevoeld aan kleppen voor de ontbrekende halve tonen. De basistoonladder is die in D majeur en dus werden rond die tijd kleppen voor de f, de gis en de bes toegevoegd aan de al bestaande disklep.


Een close up van een fluit op een witte achtergrond
  • Dwarsfluit uit Dresden uit 1840 - lees meer

    06 f009 Dwarsfluit, Carl Golde, Dresden, 1840. 

    Ebbenhout en zilver, 9 zilveren kleppen


    De dwarsfluit wordt in de loop van de negentiende eeuw steeds verder uitgebreid, maar blijft conisch en de klankkleur blijft derhalve die van de achttiende-eeuwse traverso. Tegelijkertijd werkt Theobald Boehm aan een totaal nieuw ontwerp. Zie 07. Boehms fluit, die nu mondiaal gespeeld wordt werd in zijn eigen land nauwelijks geaccepteerd, Men prefereerde de zachte klank uit het verleden. Tot ver na 1900 werd dit type fluit, vooral in Duitsland bespeeld.


Een fluit zit op een geel oppervlak.
  • Dwarsfluit Selmer uit 1900 - lees meer

    07 f015 Dwarsfluit Selmer, Paris, 1900 Zilver, kop messing, Boehmsysteem


    Is een dwarsfluit zoals ontworpen door Theobald Boehm in 1847. Boehm was een geniale technicus en fluitist; hij wordt in 1818 aangesteld als solofluitist in München en is beslist ontevreden met de fluit van zijn tijd:  gaten op anatomische posities en vier lekkende platte kleppen. In drie belangrijke fasen vormt hij de oude traverso om in de moderne boehmfluit, zoals nu door alle spelers van moderne muziek bespeeld wordt. De boring is cilindrisch, zoals bij de oude renaissancefluit, maar door de geperfectioneerde kleppen kunnen de gaten veel groter zijn. De gaten komen op de natuurkundig berekende correcte posities en elke halve toon krijgt een eigen klep, door het geniale systeem van Boehm prachtig onder het bereik van de vingers. De fluiten worden meestal van metaal gemaakt, maar hout en andere materialen zijn ook prima bruikbaar. Fluitisten weten zeker dat je dat geweldig goed hoort, maar proeven wijzen uit dat het verschil meer tussen dan in de oren zit. Aan de overkant van deze zaal is een apart kastdeel gewijd aan het werk van Theobald Boehm.

Een man speelt op een houten fluit naast een muziekblad
  • Samo of Lontore uit Mali - lees meer

    Dwarsfluit Lontore uit Mali


    De door het Peul- en Dogonvolk in Mali gebruikte dwarsfluit Samo of Lontore is een van de twee mij bekende fluiten in de wereld, die zowel open als gesloten zijn. Dwarsfluiten zijn in Afrika niet erg wijdverspreid, maar dit type komt voor in Guinée, Mali en Burkina Faso. Hoe werkt zo’n instrument?

    Hij heeft, zoals gewoonlijk vingergaten, maar is aan de onderkant afgesloten  door een natuurlijke knoop van het riet waarvan hij gemaakt is. Dat heeft als gevolg dat hij net als alle andere dwarsfluiten bij het sluiten van de vingergaten een steeds lagere toon geeft, behorende bij een open fluit,  maar bij het sluiten van het onderste  (vierde) gat ineens gesloten wordt en de toon ongeveer een octaaf omlaag gaat.


    De toonreeks wordt daardoor zoals in de afbeelding te zien.


    Het instrument is als schenking van Diderik van der Waals (1925--) in ons museum gekomen. Hij verrichtte in de jaren ‘90 etnoarcheologisch onderzoek in Mali. Het karakteristieke dalende, wat melancholieke deuntje was aanhoudend te horen op de Niger waar veel transport in kano’s plaatsvindt met een dwarsfluitspeler aan boord.


    Het enige andere instrument dat zowel open als gesloten gebruikt wordt is de Noorse seljefloyte*.


    Diderik van der Waals, Privé communicatie


    Roger Blench, McDonald Institute for Archaeological Research

    University of Cambridge: The transverse flute: its worldwide distribution and Organology.

    https://pdfs.semanticscholar.org/ab05/7f40dc9a0e6ca7e3e52c93a1ab22ad5b7ce6.pdf


Boehmfluit

Theobald Boehm (1790-1881) was een veelzijdig man: als jongen speelde hij dwarsfluit en hij werd opgeleid tot edelsmid in de werkplaats van zijn vader in München. Hij knutselde graag en maakte als tiener al fluiten voor vrienden. In 1816 kreeg hij een aanstelling als solofluitist in het orkest van het Isarthor orkest. Hij was technisch, muzikaal en natuurkundig geïnteresseerd in zijn instrument, dat toen was wat we nu de traverso noemen: een grotendeels conische fluit met vingergaten in twee groepen van drie en een of een paar kleppen die gebrekkig werkten: platte messing plaatjes met een stukje leer. Het verbaasde hem dat de fluit het enige conische instrument was dat aan de wijde kant wordt aangeblazen en hij vond de intonatie matig. Al gauw begon hij te experimenteren. In 1818 wordt hij aangesteld als solofluitist in het Hoforkest in München en hij wordt al snel beschouwd als een der beste fluitisten van Duitsland. 


In 1828 opent hij een eigen werkplaats en past alle verworvenheden van dat moment toe in zijn eerste model fluit dat hij ‘Systeem 1829’ noemt. De zilveren kleppen krijgen een wat bolle vorm en de leertjes worden vervangen door met dun leer beklede ‘polsters’, de veertjes worden van goud. Om ver verwijderde kleppen te bereiken gebruikt hij (als eerste) lange assen in de lengterichting van de fluit, een veel efficiëntere en snellere methode dan de lange hefbomen, die toen gebruikelijk waren. Het palmhout (buxus) dat het meest gebruikt werd voor blaasinstrumenten verving hij door Afrikaans hardhout zoals ebben of cocus. Palmhout is bijzonder geschikt: het is fijn van nerf en vet, maar het trekt behoorlijk snel krom. (fluitenmaker Warren schrijft ergens dat “
boxwood is more suitable for  hygrometers than for flutes”). De lange assen maken dat nodig, en sinds die veelvuldig worden toegepast worden houten blaasinstrumenten zwart van kleur!

Een zwart-witfoto van een man die een fluit vasthoudt

Na een paar jaar vindt Boehm dat hij genoeg ervaring heeft opgedaan met kleppen en hij ontwerpt een compleet nieuw model: het feit dat de kleppen in twee groepen van drie gerangschikt zijn is omdat men het derde en het zesde gat van boven anders niet bereiken kan; die zitten daarom te hoog en daardoor is ook de toon dat en de gaten moeten om die reden kleiner gemaakt worden waardoor de toon veel zwakker is dan die uit de andere gaten, een euvel van alle traverso’s tot die tijd! Hij boort de gaten op de akoestisch juiste posities en om ze toch met negen vingers te kunnen bedienen ontwerpt hij een compleet nieuw kleppensysteem. Hij past ringen toe (niet helemaal duidelijk is wie die heeft bedacht) die de functie van een vinger verdubbelen: je sluit een gat en de ring die eromheen zit sluit ergens anders iets af. Dit revolutionaire instrument wordt de ‘ringkleppenfluit’ van Boehm genoemd met als jaaraanduiding 1832, zijn meest geniale idee! Met deze fluit maakt hij een concertreis naar Londen. In Londen viert hij triomfen, maar hij ontmoet en hoort ook de belangrijkste Londense fluitist Charles Nicholson, die de fluit bespeelt die hijzelf in 1816 heeft ontworpen met bijzonder grote gaten en tegen zijn volume kan Boehm niet op. Bijzonder gefrustreerd keert hij naar München terug en slaat weer aan het experimenteren. Van 1833 af kan hij zich even niet met fluitconstructie bezig houden: hij is in beslag genomen door de reorganisatie van de hoogovens in Duitsland (hij heeft diverse patenten op het gebied van staalproductie op zijn naam staan). In 1846 en 1847 neemt hij natuurkundelessen bij zijn vriend Prof. Carl von Schafthäutl en in 1847 wordt zijn geheel nieuwe fluit gepresenteerd.


Het nieuwe model is cilindrisch, terug naar de fluiten uit de renaissance, de kop met het mondgat (de embouchure) is ‘parabolisch’ met het mondgat aan de nauwe kant. Alle gaten zitten op de akoestisch correcte posities, zijn veel groter, zelfs groter dan die van Nicholson en worden gesloten met gesloten deksels. Boehms beginsel is dat de gaten in de juiste volgorde worden gesloten en dat vorkgrepen niet meer voorkomen. De disklep is de enige uitzondering en de gis blijft tot op de huidige dag een controversieel punt (zie onder). Dit is alleen mogelijk als de gaten (vrijwel) net zo groot zijn als de diameter van de buis (19 mm). Alleen dan is een open gat equivalent met het eindigen van de buis. Als materiaal heeft Boehm voorkeur voor metaal, niet vanwege de klank maar vanwege fabricagegemak. Of het materiaal invloed heeft op de klank is tot op heden een heftig twistpunt: wetenschappers menen van niet, maar blazers horen opmerkelijk veel verschil. Op vergelijkingen met een gordijn tussen blazer en luisteraar komt het verschil er niet uit!

Op een glazen plank staan ​​vier verschillende soorten fluiten opgesteld

1. Friedrich Boie, ca. 1820. De soort fluit die Boehm bespeeld kan hebben. Palmhout, hoornen montuur, vijf platte kleppen. Conisch, kleine gaten in twee groepen.

2. Boehm & Greve, 1839? Rodol Greve was Boehms medewerker van 1833 tot 1846. Boehms 1829 fluit: ebbenhout, zilver, gouden veren, lange assen, polsters etc.

3. Buffet et Crampon ca. 1850. Boehms 1832 ringkleppenfluit. De ringkleppenfluit werd onder licentie gebouwd door Clair Godfroie ainé in Parijs en Rudall en Rose in Londen, maar Buffet maakte ze wellicht illegaal.

4. August Richard Hammig,, Markneukirchen, 1950. Moderne zilveren Boehmfluit

5. Conrad Mollenhauer, Fulda, 1940. Moderne palissanderhouten Boehmfluit

Een wazig beeld van een metalen voorwerp op een witte achtergrond.

De nieuwe dwarsfluit werd in bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland goed ontvangen en Boehm gaf licenties aan o.m. Clair Godfroie ainé in Parijs en Rudall & Rose in Londen en hij maakte ze in zijn eigen werkplaats in München en van 1862 tot  zijn dood in 1881 met Carl Mendler. In Duitsland duurde de acceptatie veel langer. In zijn eigen land werd de wat omfloerste toon van de traverso lang geprefereerd en was de ringkleppenfluit van 1832 erg populair. Boehms eigen leerlingen werden natuurlijk geacht de cilindrische fluit te bespelen, maar na zijn dood grepen ze toch weer naar de oude. Sterker nog: er is toen een flinke serie van deze verouderde fluiten gemaakt door Julius Max Bürger ui Straatsburg! Vosbergen heeft er een.


Rest nog het punt van de gesloten versus open gis. Volgens Boehms principes moeten de gaten in toonladdervolgorde worden gesloten en  op de oude traverso was dat zeker niet het geval; die geeft bij het sluiten van de gaten een toonladder in d-majeur dus met de linkerhand: tweede vinger: a, derde: g. De gis wordt gemaakt door een gesloten klep met de vierde vinger te openen. In de verkeerde volgorde dus en op de verkeerde plaats! Van Boehm moest dat zijn: tweede a; derde gis en vierde g. Dat betekende een geheel nieuwe vingertechniek en daar wilden veel spelers niet van weten. Tot op de dag van vandaag zijn er ‘open gis-’ en ‘dichte gis’adepten, maar de laatsten zijn, behalve in Rusland veruit in de meerderheid. Er is een aantal oplossingen voor dit conflict bedacht. De bekendste is ingevoerd door de belangrijkste fluitist in Parijs in de negentiende eeuw: Vincent Louis Steenkiste, bijgenaamd Dorus, die Boehms doel bereikt maar met de oude vingerzetting.


We zijn bijzonder goed op de hoogte van Boehms overwegingen en activiteiten omdat hij een in 1847 een pamflet heeft uitgegeven getiteld: “Die Flöte und das Flötenspiel“, waarin hij gedetailleerd dat alles beschrijft. Het is in 1922 vertaald door fluitenkenner en –verzamelaar Dayton C. Miller.



Boehm 1964

Rockstro.1986

Montagu 1990

Bate 1979

Share by: