Het museum opent zijn deuren weer op donderdag 10 juni!!!

Museum Vosbergen toont muziekinstrumenten in historisch perspectief en is gevestigd in een statige villa in het fraaie landgoed Vosbergen. De ca 800 instrumenten zijn gedurende meer dan zestig jaar verzameld en gerestaureerd door Dick Verel, die samen met zijn echtgenote Rieteke het museum tot stand bracht. De opening vond plaats in november 2002.

Het museum is een stichting en aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) met als gevolg dat giften aftrekbaar zijn voor de belasting. Dat geldt ook voor de waarde van giften in natura, zoals instrumenten.

De collectie omvat westerse instrumenten (waaronder volksinstrumenten), niet-westerse- en automatische instrumenten. Opmerkelijk zijn o.m. een Griekse aulos (dubbelklarinet) uit ca. 500 v.C., een Egyptische fluit uit
ca 100 v.C, barokklarinetten uit ca. 1730, serpenten, ophicleïdes, een tromba marina, draailieren enz. Het museum heeft bovendien een aantrekkelijke galerie met een collectie kunstvoorwerpen en diverse artikelen die verband houden met het museum, een gezellige koffiekamer en een theetuin. Een van de museumzalen is erg geschikt als concertzaal, mede vanwege de uitstekende akoestiek; de capaciteit is ca. 75 personen. Sinds de oprichting vinden daar dan ook ca. 20 openbare concerten per jaar plaats waaronder af en toe masterclasses.

Het museum is geopend op donderdag tot en met zondag. Er is een uitmuntend audiosysteem dat naast mondelinge informatie ook veel muziekvoorbeelden laat horen en een aantrekkelijke videopresentatie. Op andere dagen is het museum op afspraak voor groepen toegankelijk. De liefhebber kan er gemakkelijk enige uren doorbrengen!

In 2005 heeft de Gemeente Tynaarlo haar driejaarlijkse Cultuurprijs aan het museum toegekend.


Vosbergerlaan 35 9761 TJ Eelde  |  info@museumvosbergen.nl | +31 503081291