Koninklijke Onderscheiding voor echtpaar Verel-Heuff uit Eelde (Bron: persbericht Gemeente Tynaarlo)

De 82-jarige heer Dick Verel en de 80-jarige mevrouw Rieteke Verel-Heuff uit Eelde zijn woensdag 28 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het echtpaar ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Thijsen tijdens een vergadering van het stichtingsbestuur van Museum Vosbergen.

Het echtpaar Verel-Heuff ontvangt de onderscheiding omdat ze Museum Vosbergen in Eelde in 2001 hebben opgericht en sindsdien hebben bestuurd en beheerd. Na vele succesvolle jaren zal het museum dit jaar worden overgedragen aan een nieuwe beheerder. Het echtpaar wordt omschreven als ‘zeer gepassioneerd over muziek en instrumenten, erudiet, vriendelijk en gastvrij.’

Museum Vosbergen
In november 2002 opende het Muziekinstrumenten Museum Vosbergen zijn deuren. In de afgelopen 19 jaar werden er ca. 60.000 bezoekers in het museum ontvangen, exclusief schoolklassen en groepen kinderen. Er kwamen bovendien ca. 14.000 concertbezoekers en 25.000 bezoekers die een museumbezoek combineerden met een ontvangst of een partij.


Niet alleen regulier museumbezoek was er welkom, veel groepen kinderen en schoolklassen wisten het museum ook te vinden. De heer Verel leerde kinderen van 6-12 jaar het zelf maken van eenvoudige instrumenten zoals schuif- of natuurtrompetten, trommeltjes of schalmeien. Mevrouw Verel-Heuff zorgde onder andere voor de uitstraling van het museum, de koffiekamer, de museumwinkel en de galerie en was gastvrouw tijdens concerten, bruiloften en partijen die in het museum plaatsvonden. Het museum bevat een zeer brede collectie muziekinstrumenten, die op een zodanige manier zijn uitgestald dat het publiek er middels rondleiding of audiotour dicht bij betrokken wordt. Deze collectie wordt inmiddels nationaal en internationaal gerespecteerd.

Beheerders van het kerkje van Fransum
Het echtpaar Verel-Heuff ontvangt de onderscheiding ook voor haar werk voor het kerkje van Fransum in de gemeente Westerkwartier in Groningen, onderdeel van de Stichting Oude Groninger Kerken. Van 1971 tot 2017 beheerde het echtpaar deze kerk, die zij inrichtten en ter beschikking stelden voor muzikale en andere culturele activiteiten. Daarvoor richtten zij met vrienden de 'Vroedschap Fransum' op, een gemeenschap van deelnemers van dit initiatief die vervolgens als donateurs en "burgers van Fransum" hielpen bij het onderhoud van het interieur van de kerk, de concerten en bij andere evenementen.

Velen hebben in dit intieme en fraai gelegen kerkje hun muzikale activiteiten gehouden, hun kunstwerken tentoongesteld, hun bruiloft of jubileum gevierd. De jaarlijkse "kwartetdag" in Fransum bood de muzikale amateurs een podium voor samenspel.


Vosbergerlaan 35 9761 TJ Eelde  |  info@museumvosbergen.nl | +31 503081291