We hebben tot onze vreugde een paar mooie oud-Egyptische kleppers kunnen verwerven. Ze horen zonder twijfel bij elkaar en dateren volgens deskundigen uit het Nieuwe Rijk, 1580-1085 v.Chr. mogelijk eerder. Lengte ca 20 cm. Vaak zijn zulke kleppers van nijlpaardivoor, maar deze zijn wat eenvoudiger en gemaakt van been.
Ze komen uit een oudere collectie en zijn volstrekt legaal. Ze staan opgesteld in onze vitrine met andere zeer oude instrumenten: de Griekse aulos, een Egyptische ney uit ca. 100 voor Chr. en Mexicaanse dubbelfluiten van terra cotta uit de tweede eeuw.

De “Vrienden van Museum Vosbergen” hebben als gevolg van een initiatief van twee van hen: Peter Barthel en Gerda Dijkstra via crowd funding geld voor een prachtige Bechsteinvleugel bij elkaar gebracht. Het museum ontbeerde een “ moderne” vleugel, die door alle pianisten probleemloos te bespelen is. Daar is nu in voorzien. Het instrument is weliswaar uit 1896, maar geheel volgens de huidige principes gebouwd. De piano is met een concert door de bekende pianist Ivo Janssen op 4 januari 2014 “ten doop” gehouden

Na het “doopconcert” is het videosysteem gedemonstreerd dat eveneens in verband met het lustrum is ontworpen door Yvonne Loermans. Het bestaat uit een aanraakscherm waarop een aantal teksten, foto’s en films op te roepen is en dat een rijke informatiebron voor de bezoekers zal vormen. Een nieuwe dimensie in het museum! De films zijn gemaakt door Haukje Heuff en Marieke Baljé de foto´s in eigen beheer en door Yvonne Loermans. Het systeem werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Noord-Drenthe, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en de gemeente Tynaarlo.

We hebben een mooie, oude viola d’amore verworven: een instrument uit ca. 1730, gebouwd door Ulrich Eberle uit Praag, een bekende vioolbouwer, befaamd om dit type instrument. Het is een
alt-viola da gamba met zeven speelsnaren en zes resonanssnaren. In tegenstelling tot de andere gamba’s wordt hij als een altviool onder de kin gespeeld.

Dick & Rieteke Verel  |  Vosbergerlaan 35 9761 TJ Eelde  |  T 050 308 12 91  |  info@museumvosbergen.nl