We hebben kort geleden een paar nieuwe interessante instrumenten verworven:

Een mooie tafelpiano van Van Raaij en zonen. Het is een geschenk van mevrouw Els Knaven-Rats. Hij vervangt het volkomen identieke instrument, eveneens van Van Raaij, dat nu een andere bestemming krijgt. Het grote voordeel is dat hij vrij recent gerestaureerd is.

Samen met de Van Raaij kwam ook een minipianootje mee. Het is een hebbedingetje voor een damesboudoir. De deksel bevat een toiletspiegel en oorspronkelijk was het afgedekt met een naaikastje, dat helaas niet meer aanwezig is. Het is een Weens instrumentje en dan ook voorzien van het Weense “Prellmechaniek”. Omdat het mechaniek uit te schuiven is kan je dat goed bekijken. Educatief!! Het is niet gesigneerd, maar identieke Hammerklaviertjes zijn gemaakt door Johann Schiele uit Wenen rond 1820. Er is er een in het museum in Berlijn.

Op de halfjaarlijkse instrumentenveiling in Vichy hebben we een clavicor gekocht. Dat is een experimenteel blaasinstrument uit de begintijd van de ventielen. Het is gemaakt door Jean Auguste Guichard uit Parijs, die er in 1836 een patent op verkreeg. Hij noemde het een “Ophicleïde à pistons”. Ooit tamelijk succesvol en bekend uit veel verzamelingen. Hij is voorzien van drie Stölzelventielen van het vroegste type. Een interessante toevoeging aan het museum.

We hebben tot onze vreugde een paar mooie oud-Egyptische kleppers kunnen verwerven. Ze horen zonder twijfel bij elkaar en dateren volgens deskundigen uit het Nieuwe Rijk, 1580-1085 v.Chr. mogelijk eerder. Lengte ca 20 cm. Vaak zijn zulke kleppers van nijlpaardivoor, maar deze zijn wat eenvoudiger en gemaakt van been.
Ze komen uit een oudere collectie en zijn volstrekt legaal. Ze staan opgesteld in onze vitrine met andere zeer oude instrumenten: de Griekse aulos, een Egyptische ney uit ca. 100 voor Chr. en Mexicaanse dubbelfluiten van terra cotta uit de tweede eeuw.

Dick & Rieteke Verel  |  Vosbergerlaan 35 9761 TJ Eelde  |  T 050 308 12 91  |  info@museumvosbergen.nl